Geschiedenis van tafeltennis
- Geplaatst op
- 0
Waar komt tafeltennis vandaan?
Tafeltennis is eind 19de eeuw ontstaan in Engeland. Zoals je waarschijnlijk al verwacht is tafeltennis ontstaan vanuit de sport tennis. Maar er is veel verandert door de jaren heen, zo was het vroeger zo dat men het spelletje alleen speelde om de bal over te spelen en niet om punten te maken. In onze tijd kan je je dat bij niet voorstellen aangezien bijna alle sporten gaan om punten maken. Je wilt er natuurlijk altijd een fanatieke strijd van maken.
Hoe is tafeltennis aan zijn naam gekomen?
Toen men net begonnen met tafeltennis te spelen noemde men het niet “tafeltennis” maar noemde men het “miniature indoor tennis game” op z’n Engels. Rond 1900 werd het spel steeds populairder bij de mensen. Mensen begonnen na een tijdje het spelletje tafeltennis en ping pong te noemen. De reden dat het uiteindelijk tafeltennis werd genoemd, is best een grappig weetje. Het was omdat men het oorspronkelijk op een eettafel speelde en niet op een speciale tafel gemaakt die gemaakt was voor tafeltennis. Ook noemde sommige mensen het pingpong, dit komt door het geluid dat het balletje maakt als hij op de tafel weerkaatst.
Ontstaan van de tafeltennisbal
De eerste versie van de tafeltennisbal was waarschijnlijk een balletje van kurk of een bolletje gemaakt van wol. Doordat deze soort ballen niet altijd even goed stuiterde besloot men om een balletje te maken van een ander materiaal. Zo kozen ze er voor om de bal te vervangen met een wat stevigere bal. Het materiaal dat ze gebruikte voor de verbeterde bal was een materiaal genaamd canvas. Dit materiaal is superlicht maar is ook super stevig waardoor je er hard tegen kunt slaan terwijl de bal niet kapot gaat. Ook al was deze bal beter dan de wollen bal of de kurk bal, was het nog niet de bal waar men naar zocht. Na een tijdje met de canvas bal gespeeld te hebben besloot men de bal nog een keer te veranderen. Deze keer veranderde ze het naar een zogeheten “celluloid” bal. Deze bal is dezelfde bal die we tot de dag van vandaag gebruiken voor tafeltennis. Ook is dit de bal waardoor het spelletje tafeltennis de andere naam pingpong kreeg. Door deze bal kwam het geluid op de tafel waar mensen deze naam op hebben gebaseerd. Ook ontworpen ze voor deze bal 2 verschillende kleuren, zo hadden ze een witte bal en een oranje bal. De voorkeur voor de kleur ligt per spelers anders. De reden dat er 2 verschillende kleuren ballen zijn is omdat je dan de bal makkelijk kan zien. Doordat er ook verschillende kleuren tafels zijn is het bij de ene tafel makkelijker om een oranje bal te zien en bij de andere tafel is het weer makkelijker om de witte bal te zien. In gewicht en andere factoren zijn de ballen identiek hetzelfde, alleen de kleuren verschillen.
Tafeltennis batje
In het begin van tafeltennis heette de batjes geen batjes maar heette ze rackets. Dit kwam omdat de sport afgeleid is van tennis en ze het daar rackets noemde. In deze tijd werden de batjes ook op verschillende manieren gemaakt. Zo werden ze met hout of zelfs soms karton gemaakt en werd de buitenste laag van het batje van doek, leer en ook soms zelfs schuurpapier gemaakt. Rond 1902 begon men met het gebruiken van andere batjes. Deze batjes werden nog steeds met hout gemaakt maar de buitenkant werd nu gemaakt met rubberen matjes. Na een tijdje werd er onder de rubbermat een sponslaag toegevoegd, hierdoor kwam er meer effect in de bal waardoor het spel veel interessanter werd en hierbij ook moeilijker. Zo is door de jaren heen het tafeltennisbatje uitgegroeid tot het batje dat wij de dag van vandaag nog steeds kennen en gebruiken.
De tafeltennistafel
Vroeger gebruikte men nog niet een speciale tafel voor het tafeltennissen. In die tijd gebruikte ze bijvoorbeeld de salontafel of de eetkamertafel als tafeltennistafel. Pas na een tijdje werd er een officiële tafeltennis tafel gemaakt. Dit kwam ook doordat het spelletje steeds populairder werd en dus men er meer interesse in begon te krijgen. Doordat de tafeltennistafels toen echt een ding waren kwamen er ook netjes bij de tafels. De afmetingen van de tafel waren toen 2.74 in de lengte en 1.525 in de breedte en ze hadden een hoogte van 0.76 meter.
Tafeltennis regels
Er komen meer regels bij het spelletje kijken dan dat vele mensen denken. Veel mensen weten veel van deze regels niet doordat het kleine veranderingen zijn in een regel of dat ze zo normaal geworden zijn dat men het niet meer opmerkt. Veel van deze regels zijn vastgesteld zodat het voor het kijkende publiek leuker werd. Zo zijn er regels toegevoegd die er voor zorgen dat rallies langer duren. Bijvoorbeeld een van deze regels is dat je de bal 16 centimeter in de lucht moet gooien voordat je hem serveert. Ook mag je de bal niet onzichtbaar vasthouden voordat je gaat serveren. Door dit soort regels worden de rallies langer en is het dus leuker om naar te kijken voor het publiek.
Geschiedenis van tafeltennis in Nederland
De allereerste wedstrijd van tafeltennis werd gehouden in Nederland in 1933. De wedstrijd was toen tussen Nederland en Zwitserland. De Nederlanders hebben deze wedstrijd gewonnen en hiermee dus ook de allereerste tafeltennis wedstrijd.
De NTTB (Nederlandse tafeltennis bond) werd opgericht in Nederland rond 1935. Ze begonnen met 1400 leden. In 2014 was dit aantal inmiddels naar 29422 leden gestegen. Merendeels van deze leden zijn mannen. Dit konden ze pas in 1972 meten waardoor de uitslagen van daarvoor niet accuraat zijn.
Toen de NTTB werd opgericht waren er nog geen tafeltennisverenigingen lid van de NTTB. In 1973 begonnen mensen zich langzaam aan te sluiten en hadden ze 86 verenigingen. Wanneer de eerste mensen zijn aangesloten bij de NTTB is niet bekend aangezien ze pas begonnen met het registreren in 1973. Tegenwoordig staat het aantal verenigingen op 569. Er is in de afgelopen jaren wel een daling geweest in de aangesloten verenigingen. In 1981-1982 waren de aangesloten verenigingen op het hoogtepunt met 1052 aangesloten verenigingen en 51640 leden.
Tafeltennis is ook een van de weinige sporten waar mensen met een handicap makkelijk aan mee kunnen doen. ook zijn ze sinds 1960 een onderdeel in de paralympische spelen.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...